programok kalocsa

Kalocsa

1000 éves múlt, népművészet és fűszerpaprika… A romantikus barokk kisváros, Kalocsa Magyarország egyik legjelentősebb történelmi emlékekkel rendelkező települése, amit a múlt és jelen összefonódása tesz gyönyörűvé. Művészetével, hagyományaival és számos programlehetőséggel várja látogatóit városunk.

kalocsa

1000 éves múlt

Kalocsa három dologról lett nevezetes az elmúlt ezer év folyamán: Bács-Kiskun megye délnyugati részén, a Duna mellett található 18 ezer lakosú Kalocsa egyidős a magyar államisággal. Itt alapította 1002-ben Szent István király Magyarország második érsekségét. Első érseke Asztrik lett, aki II. Szilveszter pápától elhozta Szent István számára a koronát. Mezővárosi kiváltságait 1405-ben Zsigmond királytól kapta a város. Az 1541-től 1686-ig tartó török hódoltság alatt Kalocsa szinte teljesen elpusztult. A török kiűzése után jelentős egyházi építkezések kezdődtek. Ekkor épült a ma is meglévő középületek többsége. A szellemi élet jelentősen fejlődött – csillagvizsgáló és újabb iskolák alakultak, melyekben országos, és európai hírű tudósok tanítottak – a gazdasági élet fejlődése azonban jelentősen elmaradt a korszakhoz képest.

mint érseki székhely,
a XVIII. sz. eleje óta termesztett fűszerpaprikáról,
és a XX. században világhírűvé vált népművészetéről

A középkorban a kalocsai érsekek gyakran töltöttek be királyi kancellári, főkancellári tisztségeket, és a hadak élén is találkozunk velük. Csák Ugrin a muhi csatában, Tomori Pál a mohácsi csatamezőn áldozta életét a hazáért. A török hódoltság alatt az érsekség gyakorlatilag megszűnt. Ezt követően az érsekek hadakozás helyett inkább a művelődés, az oktatás és a tudomány támogatásában jeleskedtek. Számos iskolát alapítottak, középületeket emeltettek.

Kalocsa egyik legfőbb nevezetessége a Főszékesegyház.

A Kalocsáról 1898-ban levált közösségekben élő parasztművészetből indult el a XIX. sz. utolsó harmadában a ma is ismert, naturális növényi motívumokat használó kalocsai népművészet. Jegyei megtalálhatók fafaragásokon, fazekas edényeken, falfestésen (pingálás) és textíliákon. Világhírűvé a pingálás, az írás és a hímzés tette Kalocsát és a Kalocsai Sárközt.

A Kalocsai Sárköz az 1700-as évek eleje óta az ország egyik legjelentősebb fűszerpaprika termesztő körzete. Kezdetben csak saját használatra, később országos terjesztésre, a XX. sz. eleje óta exportra is termelnek. Az 1917-ben alapított Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomáson új fajták előállításával és a termesztési technológiák fejlesztésével foglalkoztak. Itt hozták létre az 1920-as évek végén a csípősségmentes fűszerpaprikát, amely Kalocsáról indult világhódító útjára.

2014. januárjában a Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület által elkészített javaslat alapján a Hungarikum Bizottság felvette a kalocsai népművészetet és a kalocsai fűszerpaprika-őrleményt a Hungarikumok Gyűjteményébe.

View the embedded image gallery online at:
http://iranykalocsa.hu/kalocsa-1000-eves-varos#sigFreeIdbb8c149272
.

logo
Tel.:+36/30-5008498
Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

Email