Népművészeti ház - Kalocsai Kaszinó Egylet nyári épülete

Gábor  Lajos  (1886-1947)  festőművész  javasolta,  hogy  a  mezőkövesdi  Matyó  Ház mintájára Kalocsán is rendezzenek be egy jellegzetes Kalocsa környéki parasztházat, amit kalocsai  népművészeti  motívumokkal  díszítenek  és  a  berendezése  is  eredeti. 

nepmuveszeti tajhaz kalocsai kaszino egylet nyari epulete21935-ben  a város, állami és megyei támogatással, megvásárolt egy házat a Béres (ma Tompa Mihály) utcában. A hagyományos három osztatú ház „partos” ház volt. A belvizek elleni védekezésül kb. 1 m magas földhányásra építették. A ház átalakításához május végén fogtak hozzá, és 1936. jún. 7-én adták át ünnepélyes keretek között. A ház előtt fedett tornác húzódott végig. A  tetőt  „szarkalábas”  faoszlopok  tartották.  A  ház  bejárata  középen  volt,  azon  keresztül lehetett bejutni a pitvarba és a szabadkéményes füstös konyhába. A pitvarból az utca felé nyílt az ünnepélyes alkalmakkor használt tisztaszoba, vagy „első ház”. A szoba berendezése a 20. század  elején  használatos  berendezési  tárgyakból  állt.  Falait  színes,  virágmintás  kalocsai pingálás díszítette. Az udvar felé nyílt a hátulsó szoba vagy „hátsó ház”, ahol a család élete
zajlott. Berendezési tárgyai egyszerűbbek voltak. A falak egyszínűre voltak festve, csak a mennyezet alatt futott körbe egyszerű mintás koszorú. Az épület átalakítását és díszítését kalocsai és Kalocsa környéki paraszt mesterek és pingáló asszonyok végezték. Az épület 1955-ben  a  Népművészeti  és  Háziipari  Szövetkezet  kezelésébe  került  és  tájmúzeumként működött tovább. A szövetkezet 1959 őszén a Népművészeti Ház udvarán kultúrházat épített, működésének  kezdeti  szakaszában  a Népművészeti Ház  körül  lévő ingatlanaiban  végezte tevékenysége egy részét. A hetvenes években a kalocsai idegenforgalom fellendülése idején a Népművészeti Ház az egyik legvonzóbb kalocsai látványosság lett. 1978. júl. 22-én felavatták a  ház  udvarán  Kátay  Mihály  (1935−)  tűzzománc  művész  Délibába  c.  alkotását.  A Népművészeti és Háziipari Szövetkezet 1995-ös feloszlása után a ház a Korona Tours utazási iroda  kezelésébe  került,  amely,  megtartva  az  épület  tájmúzeumi  jellegét,  szintén idegenforgalmi célokra hasznosította. Később a város visszavette a kezelési jogot. A városi örökségvédelmi hatástanulmány országos és helyi védettségre javasolja.

Részletes leírás letölthető ITT!

logo
Tel.:+36/30-5008498
Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

Email