Szellemi örökség - írás, hímzés, pingálás

A kalocsai népművészet generációról generációra öröklődött. Minden generáció kialakította az előző korszakban gyökerező, mégis, csak magára jellemző motívum- és formavilágot, mely élete  során  végigkísérte. 

szellemi oroksegA  sajátosan  zárt  közösség  alakította  ki  azt  a  díszítőművészetet, közösségi  kultúrát,  amely  mai  napig  jellemzője  a  térségnek.  Az  íróasszonyok  keze munkájának köszönhetők azok a motívumok, amelyek a hímzők és pingálók által a viseleten és az otthon falain jelennek meg. Az együtt élő nagycsaládokban és a társadalmi együttlétek alkalmával a különböző korosztályok a saját korosztályukra jellemző viseletükkel a népcsoport kultúrájának sokszínűségét reprezentálták.

Napjainkig őrzik a legutolsó generáció által kialakított népművészeti motívumokat, amelyek világszerte ismertté tették a kalocsai népművészetet. A kalocsai népművészet életképességét bizonyítja,  hogy  mindig  alkalmazkodni  tudott  a  külső  elvárásokhoz.  Ez  a  változás esztétikailag  nem  mindig  pozitív,  de  a  fennmaradásához  vitathatatlanul  hozzájárult.  A viseletdarabok mellett megjelent használati tárgyakon, mint nemzeti reprezentációt külföldre hordták, gazdaságilag is megpróbálták kamatoztatni a „tudást”.

Részletes leírás letölthető ITT!

 

logo
Tel.:+36/30-5008498
Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

Email