Juh bemutató mintatelep

latnivalo  A Golf-Szelid Bt. Dunapataj - Szelid pusztán található majorja egy régi tsz épület volt, mely semmilyen infrastruktúrával nem rendelkezett,

2de Bévárdi Pál tulajdonos 1998. óta folyamatos fejlesztéseket hajtott végre, melynek következtében napjainkra bevezették a vizet, a villamos áramot, és tavalyi év óta korszerű út biztosítja a telep zavartalan működését. A tenyészetben 2001-ben kezdődött meg a törzskönyvezési munka, melynek eredményeképpen jelenleg mintegy 600 lacaune juh tenyésztése folyik, nagy genetikai értékű tenyészállatokat nevelnek. A telep körül legelőkerteket alakítottak ki, és a felújított épületekben pedig megtalálhatóak a legkorszerűbb technológiai berendezések, melyek a munkaerő hatékony kihasználását biztosítják (önetetők, önitatók, körbálaetetők, mobil válogatókarám, körmöző kaloda). A megtermelt szálastakarmány elhelyezését, veszteség nélküli megóvását ponyvával borított, fedett tárolóhelyek biztosítják. A tenyészetben intenzív tejtermelés folyik, melyet az európai színvonalú, kétszer 24 állásos aknás fejési technológia tesz hatékonyabbá. A rendszer alkalmas az elektronikus jelölőeszközökkel ellátott egyedek fejésenként azonosítására, a termelt tejmennyiség rögzítésére és a termelés alapján történő takarmányadagolásra. A korszerű tenyésztési és tartástechnológia mellett a hagyományos paraszti gazdálkodás eszközeinek és épületeinek megőrzésére is nagy gondot fordítanak a majorban.

Az avató ünnepségen a megyei mezőgazdasági vezetőkön, a Szövetség munkatársain a tenyésztőkön, a családtagokon és a barátokon kívül részt vett dr. Feldman Zsolt a VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Bévárdi Pál, tulajdonos, ismertette a telep kialakulását, fejlődését, majd ezt követően a Szövetség ügyvezető igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket a bemutató mintatelepek céljairól, fontosságáról. Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár rövid avatóbeszédében kitért az ágazat helyzetére és a jelenleg kialakult aszálykár enyhítésére tervezett kormányzati intézkedésekre. Leginkább azt hangsúlyozta, hogy igyekeznek minden EU-s és hazai támogatást a jogszabályok adta lehetőségek alapján minél hamarabb kifizetni a tenyésztők számára. A juh bemutató mintatelep tábla felavatását követően rövid teleplátogatásra majd ebédre került sor.

Cím:6328 Dunapataj, Petőfi Sándor u. 10.
Telefon:06/78 425 718, Mobil: 30/3382-304
Web: www.mjksz.hu/tenyeszto/golf-szelid-bt

logo
Tel.:+36/30-5008498
Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

Email